Vastaanottomme sai tilaisuuden osallistua lontoolaisen Inman Aligner –kouluttaja Dr. Jorge Perezin luennolle Islannissa. Luento pidettiin islantilaisen hammaslääkäri Hrönn Róbertsdóttirin vastaanotolla Reykjavikissa. Hrönn on erikoistunut esteettiseen hammashoitoon ja näin luennon aihe esteettisestä oikomishoidosta Clear Aligner –menetelmällä oli mielenkiintoista kuunneltavaa niin meille kuin islantilaisille kollegoillekin.

rsz_img_0039

Hml Hrönn Róbertsdóttir

rsz_img_0055

 

Hrönn aloitti luentopäivän esittelemällä vastaanottonsa henkilökunnan sekä kertomalla heidän työskentelytavoista ja toimintakulttuurista. Vastaanotto on perustettu kolme vuotta sitten ja siellä työskentelee kolme hammaslääkäriä, viisi hammashoitajaa sekä yksi suuhygienisti (joka oli opiskellut Tanskassa, koska Islannissa ei suuhygienistikoulutusta ole lainkaan).

rsz_img_0042

Clear Aligner -kouluttaja Dr. Jorge Perez

rsz_img_0069

Dr. Jorge Perez kävi läpi Clear Aligner –oikomisen toimintaperiaatteen, miten hoito etenee sekä esitteli valokuvia oikomismenetelmällä tehdyistä hoitotuloksista. Koska kuuntelijoina oli vain pieni ryhmä ihmisiä, oli luentotilanne intiimi. Kysymyksiä oli helppo esittää ja keskustelua käytiin rennossa tunnelmassa. Luentonsa lopuksi Jorge haastoi meidät vielä miettimään yleisesti työyhteisön toimintaa, miten toimii hyvä vastaanotto niin työpaikkana kuin hoitopaikkana potilaille. Mietimme yhdessä mm. mitä tarkoittaa motivaatio/inspiraatio ja mikä on rakentavaa palautteenantoa, miten delegoidaan sekä erilaisia kommunikaation tapoja.

Tiiviin luentopäivän jälkeen hyppäsimme autoihin ja lähdimme matkustamaan Reykjavikista kohti Vestmannaeyjarin saariryhmää. Matkalla pysähdymme Seljalandsfossin vesiputouksella. Putoavan vesimassan takana nostimme maljan ja huusimme yhdessä kilpaa putouksen kanssa ”Kippis!” Paitsi Jorge, jonka suussa kippiksestä tuli ”Get Pissed!” Vestmannaeyjarille saavuimme kahden tunnin ajomatkan ja puolen tunnin lauttamatkan jälkeen.

rsz_img_0086

rsz_img_0097

rsz_img_0108

Vestmannaeyjarin siluettia hallitsee tulivuori, joka on viimeksi purkautunut vuonna 1973 peittäen laavalla ja tuhkalla alleen puolet kylästä. Lauantaiaamupäivällä vierailimme tulivuorimuseossa, joka kertoi näistä traagisista tapahtumista ja sai lopullisesti ymmärtämään millaisten luonnonvoimien keskellä islantilaiset elävät. Iltapäivällä lähdimme ribvenesafarille, joka myöskin oli unohtumaton elämys meille kaikille. Kiersimme saaren veneillä, kävimme kallioluolissa, pääsimme katsomaan läheltä lunneja ja suulia pesimässä kallioseinämillä ja nautimme ribveneiden vauhdista Atlantin aalloilla hyppien. Illalla nautimme ravintolassa paikallisia herkkuja seitsemän ruokalajin verran. Sunnuntaiaamulla matkustimme takaisin Reykjavikiin ja tutustuimme päivän kaupunkiin.

rsz_img_0163

rsz_img_0191

rsz_img_0203

rsz_img_0307

rsz_img_0330

 

Islannin luonto on satumaisen ihmeellinen, oikealla näkyy jäätikkö, vasemmalla tulivuori, välissä sammaleen peittämää kivikkoerämaata. Maan värikkäässä pääkaupungissa kävellessä tuntuu kuin liikkuisi lastenelokuvan kulisseissa. Reissun ammatillisen annin lisäksi oli etuoikeus päästä tutustumaan maahan ja erityisesti sen avoimiin, vieraanvaraisiin, hullunhauskoihin, sydämellisiin ihmisiin. Ja vielä bonuksena sai jälleen huomata myös itse työskentelevänsä mainioiden ihmisten kanssa. Lähtekää välillä yhdessä pois työpaikalta. Reissussa rentoutuu, voi sitä naurun määrää! Tervetuloa pimeä syksy, meillä on islanninmuistot vastalääkkeenä!

– Mari