Hammaslaminaatit (hammaskuoret) eivät ole mikään uusi keksintö. Niiden käyttö on viime vuosina kuitenkin hurjasti lisääntynyt, kun hampaiden ulkonäköön on alettu kiinnittää enemmän huomiota.

Hammaslaminaateilla voidaan korjata hampaiden leveyttä (sulkea rakoja hampaiden välissä) ja pituutta, tuoda hammasta enemmän ulos rivistössä ja muuttaa hampaiden väriä. Hammaslaminaatteja tehdään yleensä parillinen määrä 2-10 kpl, lopputulos on silloin luonnollisin. Materiaalina laminaateissa käytetään lähinnä lasikeramiaa (esim. E-max prässäystekniikka) tai maasälpäposliinia (kerrostustekniikka) tai näiden yhdistelmiä. Materiaalivalinnan tekee hammaslääkäri tapauskohtaisesti. Kaikki posliinityöt tehdään yksilöllisesti; hampaiden muodot ja värinvalinta luonnollisesti potilaan toiveiden mukaan. Laminaatteja varten tarvitaan 3-4 hoitokäyntiä.

Hammaslaminaatteja varten vastaanotollamme tehdään vahasta ns. wax-up suunnittelumallien päälle, jolloin hammaslaminaatitpotilas näkee muutokset jo kipsimallilla. Tämän jälkeen tehdään silikonimuotin avulla vahauksen siirtäminen suuhun hampaiden päälle akryylista (mock-up vaihe);nyt nähdään miltä muutos tulee näyttämään, kun huulet ovat ympärillä. Tämä vaihe on erittäin tärkeä, koska hampaiden pituus ja sijainti huuliin nähden tutkitaan foneettisilla testeillä ja valokuvista. Tarvittavat muutokset (pidentäminen, lyhentäminen, muotojen muuttaminen) tehdään potilaan kanssa yhdessä.

Jos halutaan selvittää, onko kaikki varmasti kohdallaan esteettisesti ja toiminnallisesti, voidaan mock-up jättää pariksi päiväksi suuhun ennen kuin hampaille on tehty mitään peruuttamatonta. Tämän jälkeen otetaan jäljennös malliksi tuleville laminaateille eli lopulliset laminaattimuodot suunnitellaan yhdessä ja kopioidaan lopullisiin (lopputulos ei saa olla yllätys!). Vasta tässä vaiheessa tehdään hionnat hampaisiin, jäljennetään ja tehdään väliaikaiset (taas kopio mock-upista, ei yllätys), joiden kanssa ei ongelmia yleensä ole (ei vihlomista, harvoin tarvetta korjailla väliaikaisia),syöminen ja puhuminen normaalia. Lopullisten laminaattien muoto ja väri hyväksytetään ennen kiinnittämistä.

Laminaatit kiinnitetään hampaisiin niin lujasti, että niiden poistaminen onnistuu vain poraamalla, oikein tehty laminaatti ei siis irtoa. Hammaslaminaattien tekemisessä ratkaisevaa on purenta. Laminaattien kestävyys saadaan hyväksi, jos purenta toimii oikein. Väärään purentaan tehdyistä laminaateista saattaa lohkeilla palasia ja ne kuluvat ennenaikaisesti. Oikeanlaiseen purentaan tehdyt laminaatit (materiaalista riippumatta) kestävät 15 – 20 vuotta, jopa pidempään. Hammaslaminaatit ovat aina peruuttamaton toimenpide, vaikka hammasta ei olisi hiottukaan. Tästä johtuen tulee hoito aina suunnitella tarkkaan ja tehdä huolella. Vastaanotollamme voit luottaa erityisosaamiseemme, jonka olemme hankkineet ja ylläpidämme jatkuvalla kouluttautumisella Euroopassa ja USA:ssa maailman huippuosaajien opettamana