Hammasraudat toimii usein yleisnimenä kaikille laitteille, jotka liittyvät hampaiden oikomishoitoon. Hampaiden oikomishoitohan mielletään usein liittyväksi lasten ja nuorten hammashoitoon, mutta yhä yleisemmäksi on tullut myös aikuisten oikomishoito. Oikomishoitoa voidaan tehdä hampaiden purennan parantamiseksi, mikä voi olla hyödyllinen apu erilaisten purentaan liittyvien kiputilojen kuten päänsäryn tai kivuliaiden lihasjännitysten hoidossa. Toisaalta virheasennossa olevat hampaat ovat usein myös melkoinen esteettinen haitta ja usein tämäkin on riittävä syy oikomishoidon aloittamiseksi. Ikä ei ole este hampaiden oikomishoidolle, mutta hampaiden terveys pitää olla kunnossa. Joskus hampaiden oikomishoitoa on hyvä tehdä yhteydessä muihin hoitoihin, kuten implantti, kruunu- tai siltahoitoihin.

Hampaita voidaan siirtää joko kiinteillä tai irrotettavilla kojeilla. Vaativammat siirrot vaativat yleensä kiinteät kojeet. Aikuisilla käytetään useimmiten hampaan värisiä/kirkkaita kiinteitä kojeita, jotka eivät pistä silmään kuten perinteiset ”ratakiskot”. Kiinteät kojeet voidaan joissain tapauksissa kiinnittää myös hampaiden sisäpinnoille, jolloin ne ovat hyvin huomaamattomat.

Kiinteissä kojeissa Six Month Smiles tyyppiset kojeet sopivat hyvin etualueen, esteettisesti häiritsevien asentovirheiden korjaamiseen. Näiden hampaanväriset kaarilangat yhdistettynä kirkkaisiin kiinnikkeisiin ovat melko huomaamattomia ja monet lievät ja keskivaikeat virheasennot oikenevat jo n. puolen vuoden hoidolla.
Irrotettavina kojeina käytetään joko jousilla toimivia kojeita, kuten Inman Aligner tai hampaita painavia muovikalvoja, kuten Invisalign. Inman Aligner tyyppiset kojeet ovat käyttötarkoituksiltaan rajatumpia, mutta oikein valituissa tapauksissa erittäin nopeasti toimiva hoitomuoto. Useimmat tapaukset hoituvat 8 – 16 viikossa. Ja etuna on, että välillä voi olla jonkunverran ilmankin kojetta tarvittaessa, kuitenkin niin, että kojeen tulisi olla suussa 16-20 t/vrk.

Invisalign tyyppiset muovikalvot ovat erittäin huomaamattomia ja mukavia käyttää ja niiden käyttöalue on jo huomattavasti Inman Aligneria laajempi. Hoidot tosin kestävät myös jkv pidempään ja ovat hiukan kalliimpia.
Kaiken kaikkiaan esteettiseen oikomishoitoon on tänä päivänä tarjota useita eri vaihtoehtoja, eikä ihme, että oikomishoidon suosio on jatkuvassa kasvussa. Usein oikomishoidolla voidaan välttää kokonaan hammaskudosta tuhoavien muiden hoitomuotojen, kuten kruunujen tai laminaattien käyttö. Tai ainakin luoda parhaat mahdolliset edellytykset minimaaliseen hampaiden käsittelyyn, mikäli tällaiset hoidot kuitenkin ovat tarpeen. Hyvässä rivissä olevat hampaat ovat myös helpommat puhdistaa ja säilyvät näin terveempinä.