Puuttuvan hampaan korvaamiseksi nykyaikaisessa hammashoidossa käytetään ensisijaisesti implanttihoitoa. Perinteisten hammassiltarakenteiden käyttö on vähentynyt implanttihoidon hyvien hoitotulosten vuoksi.

Hammasimplantti korvaa menetetyn oman hampaan juuren. Implantin päälle valmistetaan hampaan näköinen kruunuosa. Hammasimplanttihoito on ensisijainen hoitovaihtoehto silloin, kun puuttuvan hampaan (tai hampaiden) vierushampaat ovat hyväkuntoiset ja puutosalueella on riittävästi luuta implantointiin. Monesti uutta luuta voidaan myös keinotekoisesti kasvattaa ja näin mahdollistaa implantointi luun määrän lisääntyessä. Siltavaihtoehto on parempi, jos luuta puuttuu ja sitä ei voida kasvattaa tai naapurihampaiden korjaamistarve on ilmeinen (ns. kruunutusindikaatio). Sillan puhdistus on kotioloissa hankalampaa kuin implantin. Hoitovaihtoehdot selvitetään aina potilaalle.

Hoidon kulku

Hammasimplantti on pultin näköinen, kierteellinen titaanikappale, joka asennetaan leukaluuhun porattuun hammasimplantitreikään. Implantin päälle laitetaan leikkaustilanteessa yleensä titaaninen paranemisjatke. Puuttuva hammas korvataan väliaikaishampaalla yleensä seuraavana päivänä operaation jälkeen. Paranemisvaiheen (2-6 kk) jälkeen varmistetaan implantin kiinnittyminen luuhun akustisella testillä ja kruunuosan valmistus tapahtuu heti tämän jälkeen. Kruunun kiinnityksen jälkeen hammas on heti käyttövalmis. Esteettisen lopputuloksen saamiseksi kruunun valmistusvaihe joskus kestää parikin kuukautta (tietysti esteettisen väliaikaishampaan ollessa paikoillaan koko hoidon ajan).

Implanttihoito on erikoisosaamista vaativaa hoitoa ja siksi on ensiarvoisen tärkeää hoidon onnistumisen ja ylläpitohoidon kannalta, että vastuun kantavat ammattitaitoiset osaajat. Vastaanotollamme implanttileikkaukset suorittaa leukakirurgi, hammaslääkäri (HLL,LKT) Ilkka Kallela.

Erityishuomiota kiinnitämme implanttihoidon esteettiseen lopputulokseen, jossa implanttihammas on täysin luonnollisen näköinen myös ympäröivän ikenen osalta. Esteettiseen implanttihoitoon olemme perehtyneet lukuisilla kursseilla ulkomailla maailman johtavien osaajien kouluttamina. Alan paras tietotaito on hallussamme. Kysy referenssejämme.

Hammasimplantin kotihoito ja käyttö

Hammasimplantti on helppohoitoinen (joskin huolellisuutta vaativa) puhdistettava. Implantteja varten on suunniteltu erityinen hammaslanka, jolla puhdistus onnistuu. Lisäksi tarvitaan normaali hammasharja. Kotihoito neuvotaan aina hoidon yhteydessä. Hammasimplantti kestää normaalia käyttöä, mitään erityisvaromista ei siis tarvita. Kestävyydeltään hammasimplantit ovat erittäin pitkäikäisiä, ongelmia saattaa syntyä huonon kotihoidon ja runsaan tupakoinnin seurauksena.