Amalgaamin aika hampaiden paikkaamisessa alkaa olla ohi epäesteettisen ulkonäön ja ympäristöhaittojen vuoksi. Amalgaamin ongelmana on myös hampaisiin ajan kanssa kertyvä liuennut metalli, joka tummentaa hampaan ja aiheuttaa hampaan murtumia. Nykyisin käytetään pieniin paikkoihin muovimateriaaleja ja laajempiin täytteisiin keraamisia materiaaleja.

cerec

Hoitofilosofiamme mukaisesti pyrimme toiminnalliseen ja ulkonäölliseen hampaiston korjaamiseen mahdollisimman luonnollisen lopputuloksen saavuttamiseksi ja siksi kutsumme paikkoja, täytteitä ja kruunuja taiteesta tutulla termillä restauraatio (restoration). Keraamiset restauraatiot kiinnitetään hampaaseen sidostamalla (bonding) keramia ohuella muovikerroksella lujasti kiinni hampaan kiilteeseen, joskus hammasluuhun. Sidostuksessa ei tarvita mekaanista tukea hampaasta kuten amalgaamin kanssa ja hampaan hiominen voidaan minimoida. Sidostuksella saadaan hampaan lujuutta usein vahvistettua ja näin korjattu rakenne on jopa paikkaamattoman hampaan lujuinen. Keraamiset materiaalit kuluvat samaan tahtiin kiilteen kanssa eli purennan kannalta keramia ei ole ongelma.

Materiaaleina käytetään maasälpäposliinia, lasikeramiaa (Empress, E-max), alumiinioksidia tai zirkoniumia tai näiden yhdistelmiä. Keraamiset restauraatiot tehdään aina suun ulkopuolella ja kiinnitetään sovituksen jälkeen paikoilleen. Hiotusta hampaasta otetaan jäljennös joko jäljennösaineella tai kuvaamalla hammas tietokoneelle (CEREC). Jäljennöksen perusteella valmistetaan restauraatio, joka kiinnitetään eri käyntikerralla tai samalla hoitokäynnillä (CEREC).

Cerec–hoito

Vastaanotollamme on käytössä tietokonelaitteisto CEREC 3-D, jolla keraamiset restauraatiot useimmiten valmistetaan saman hoitokäynnin aikana. Laitteistolla voidaan valmistaa hampaisiin tehtävät erimalliset keraamiset restauraatiot ja kokokeraamiset kruunut eri keramiamateriaaleja käyttäen. CEREC menetelmä on Sveitsissä kehitetty, 25-vuotisen seurannan aikana laajasti tutkittu ja dokumentoitu, nykyaikainen, luotettavaksi todettu hoitomenetelmä kestävään hampaiden korjaamiseen.

Hampaan puudutuksen jälkeen hammas hiotaan tarpeellisilta ja kuvataan erikoiskameralla tietokoneelle. Tämän jälkeen tietokoneohjelman avulla suunnitellaan restauraatio ja otetaan yhteys vastaanotollamme olevaan hiontarobottiin, joka valmistaa tarkasti hampaalle istuvan restauraation 10 – 15 minuutissa. Sovituksen jälkeen hammas ja restauraatio puhdistetaan ja käsitellään kiinnitystä varten ja kiinnitetään valolla kovettamalla. Purennan kontrollin ja kiillotuksen jälkeen se on heti valmis käyttöön. Aikaa koko hoito vie noin tunnin. Hoidon etu on varsin vähäiset jälkivihlomiset eikä väliaikaistäytteiden irtoamisesta ja toisesta hoitokäynnistä tarvitse murehtia.

Ota yhteyttä ja varaa aika!