Vaaleat kauniit hampaat ovat kaikkien toiveena. Vaaleat hampaat ovat nuorekkaamman näköiset ja näyttävät hoidetuilta.

Tupakointi, tee, soija, punaviini jne. värjäävät hampaita pikkuhiljaa ja lisäksi ne tummenevat iän myötä, vaikka em. aineita ei käyttäisikään. Hampaiden valkaisu tapahtuu vetyperoksidiperusteisia aineita käyttäen. Käytetyin aine on karbamidiperoksidi, joka hajotessaan vetyperoksidiksi vapauttaa happea ja aiheuttaa väriaineiden pilkkoutumista, jolloin väri katoaa. Ainoa ero eri vaalennusmenetelmissä on aineiden pitoisuus. Hampaiden valkaisu on turvallista oikein käytettynä. Yleisin haitta on hampaiden vihlominen valkaisun aikana varsinkin voimakkaita pitoisuuksia käytettäessä. Useisiin nykyisiin vaalennusaineisiin on lisätty vihlomista vähentävää ja hampaan mineraaleja lisäävää lisäainetta.

Hampaiden valkaisu tehdään:hampaiden valkaisu

A. Käyttämällä potilaskohtaisia valkaisulusikoita, joihin valkaisuaine itse annostellaan ja pidetään 1-2 kerta vuorokaudessa tunti kerrallaan. Valkaisuvaikutus yleensä viikon aikana, itse voi päättää kuinka vaaleaksi hampaansa haluaa. Valkaisuainetta saa ostaa hammaslääkäriltä ja halutessaan voi tarpeen mukaan itse tehostaa vaalennusta, samoja lusikoita voi käyttää vuosia. Etuna itsevalkaisussa on harvemmin esiintyvää vihlomista heikomman pitoisuuden vuoksi.

B. Vastaanotolla tehtävässä hampaiden valkaisussa käytetään voimakkaampia valkaisuainepitoisuuksia. Näin valkaisutulos saavutetaan yleensä yhdellä valkaisukäynnillä. Vastaanotollamme on käytössä Zoom-vastaanottovalkaisu, jonka mukana tulee myös kotivalkaisulusikat myöhempää tarvetta varten.

C. Itsehoitovalkaisuun on olemassa valkaisuteippejä, -hammastahnoja, valkaisukyniä jne. Teho on kuitenkin heikko pienistä pitoisuuksista ja lyhyestä vaikutusajasta johtuen, mutta joskus voi vaalenemista todella tapahtua. Haitallisia aineita on myös kaupan, joten itsehoidossa on syytä varovaisuuteen.

Muista, että mikään valkaisutulos ei ole pysyvä ja tehostevalkaisu on aina myöhemmin tarpeen (siksi henkilökohtaiset lusikat ovat kätevät). Hampaissa olevat paikat, kruunut tms. eivät myöskään vaalene eli ne on usein vaihdettava vaalennettuun hampaistoon sopiviksi. Ennen valkaisua on aina ehdottomasti varmistuttava, että hampaat ja ikenet ovat terveet, ettei pysyvää vahinkoa aiheudu. Tarvittaessa hampaiden puhdistus ja hammaskiven poisto tehdään ennen valkaisua.